Extremistan i Mediocristan

Una de les primeres coses que cal identificar correctament per coneixer el grau d’incertesa al que estem sotmesos en les qüestions que ens afecten és el tipus de terreny que estem trepitjant en cada moment. Després d’haver llegit el llibre “El cisne negro” de Nassim Nicholas Taleb, del qual potser faré una entrada dedicada al mateix ja que m’ha quedat un regust agredolç, un dels conceptes més interessants que he incorporat és el de Extremistan i Mediocristan. Entenem com Mediocristan el tipus de coses que tenen un grau d’incertesa limitat, i en el que els fets improbables tenen un pes específic molt baix dins del conjunt. Per exemple, si s’analitza l’alçada de 1000 persones, ens podem trobar que la majoria de gent ronda al voltant dels 1’70 m. però tot i que trobem una o dos persones que excepcionalment tinguin una alçada de 2’25 m. , aquest fet tot i que és improbable no afectarà gaire bé res en la mitjana global de l’estudi. El mateix pot passar amb el sou dels dentistes, dels tècnics d’informàtics, o qualsevol altre professió que els seus ingressos tinguin un sostre delimitat per el número d’hores que pot facturar al mes per els seus serveis. Es poden guanyar millor o pitjor la vida però els seus ingressos no són susceptibles de grans variacions, i estudiant el seu conjunt mai trobarem un element que pugui distorsionar en gran mesura la globalitat de l’estudi. Si agafem un únic individu a l’atzar dintre de la mostra tenim un grau d’incertesa limitat. D’això en diem Mediocristan. En canvi si analitzem altres tipus d’activitats, com per exemple els escriptors, els artistes, o els gestors financers, ens podem trobar que un únic element de la mostra pot alterar tot l’estudi. És el cas dels escriptors, podem veure que el volum de ventes d’un autor pot ser major que els de tota la resta, provocant un impacte altíssim sobre la resta ( efecte Harry Potter ). O per exemple un gestor de de borsa pot estar deu anys acumulant pèrdues i en una única operació recuperar amb escreix lo perdut, i a la inversa. D’això en diem Extremistan.

Extremistan es regeix per fets altament escalables. Tal com vam veure en una entrada anterior ( El hombre que calculaba ), el nostre cervell no treballa gaire eficientment fent previsions dintre d’entorns altament escalables. Diguem que Extremistan és un terreny molt propici per que puguin aparèixer cignes negres en un moment donat, i pot fer engrunes qualsevol predicció que a priori semblaria lògica agafant una mostra històrica.

Per bé o per mal el món ha anat avançant de forma que cada cop guanya més terreny Extremistan. Els mitjans de comunicació, la globalització, internet, i altres fenòmens han motivat concentracions de poder on impera cada cop més l’efecte “el guanyador s’ho emporta tot”. A nivell del sistema financer ja ho hem vist, alguns bancs arriben a ser considerats “massa grans per caure”, alguns directius de banca cobren centenars o milers de vegades més que els seus empleats, la fallida en el pagament del deute d’un país arrossega tot el sistema financer, etc.

Les característiques de Mediocristan són les següents : és poc escalable, té una aleatorietat moderada, no hi ha grans guanyadors ni grans perdedors, està sotmès a la col·lectivitat, es pot confiar en les estadístiques, el seu estudi de probabilitats encaixa dintre d’una campana de Gauss, i es pot predir sense risc de cometre un gran error.

Les característiques de Extremistan d’altre banda són : és molt escalable, pot arribar a tenir una aleatorietat extrema, és propici a que el guanyador s’ho emporti tot, està sotmès a lo accidental, les estadístiques són inútils, el seu estudi de probabilitats no encaixa dintre d’una campana de Gauss, i és difícil de predir sense el risc de cometre un gran error.

Cal doncs calibrar bé que en cadascuna de les nostres decisions, en tots els àmbits de la nostra vida, si estem dintre de Extremistan o de Mediocristan per saber a quin grau d’incertesa ens enfrontem. Per exemple si pintem quadres estem exposats a Extremistan, si ens dediquem a tallar els cabells en una perruqueria estem dintre de Mediocristan, si invertim en borsa estem a Extremistan, si anem a caçar bolets estem a Mediocristan.

Bé ho deixo aqui, i ja veurem amb més detall de què ens pot servir tot això en futures entrades.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s